Toimitilan vuokrasopimus tehdään joko määräaikaiseksi tai toistaiseksi voimassaolevaksi. Jos sopimuksessa ei yksilöidä, kummasta on kyse, se katsotaan toistaiseksi voimassaolevaksi. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on irtisanottava lain mukaisin tai sopimuksessa sovituin irtisanomisajoin. Määräaikainen vuokrasopimus päättyy sen voimassaolopäivän mentyä umpeen.
Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmia kannattaa miettiä etukäteen. Toimitilatarpeet saattavat muuttua ajan myötä, tulee tarve kasvaa tai supistaa toimintaa, joten se kannattaa ottaa huomioon ennen kuin sitoutuu liian pitkiin vuokrasopimuksiin.
Aloittelevan yrityksen ei kannata tehdä kovin monivuotista vuokrasopimusta. Sopimuksen purkaminen tai lakkaaminen päättää molemman tyypin vuokrasopimukset.
Varmista, että vuokrasopimuksessa käsitellään ainakin seuraavat asiat:
Vuokranantajan tiedot
Vuokralaisen tiedot
Vuokrattavat tilat ja niiden käyttötarkoitus; hyvä yksilöidä mahdollisimman tarkasti
Autopaikat
Vuokra-aika; määräaikaisessa vuokrasopimuksessa vuokra-ajan pituus alkamis- ja päättymispäivineen, toistaiseksi voimassa olevassa vuokrasopimuksessa vuokrasopimuksen alkamisaika, irtisanomisaika ja ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä
Vuokra ja muut maksut
Vuokravakuus eli takuuvuokra / vuokratakuu
Vuokran korottaminen; sidotaanko vuokra elinkustannusindeksiin vai käytetäänkö jotain muuta korotusperustetta? (tavanmukaisesti vuokra sidotaan vähintään elinkustannusindeksiin ja sitä tarkistetaan vähintään kerran vuodessa)
Tilojen hallintaoikeuden siirtymispäivä (jos vuokralainen ei saa tiloja heti käyttöönsä)
Vuokratun tilan ylläpitovastuut
Onko mahdollisuutta tehdä muutos- tai parannustöitä? Jos on, kuvataan selkeästi niiden kustannus- ja ylläpitovastuun jako esim. remontissa ennen vuokrakauden alkua tai sen alussa
Päiväys ja vuokralaisen sekä vuokranantajan allekirjoitukset
Liitteeksi toimitilojen pohjakuva
Newsecin toimitilahausta löydät itsellesi uuden tilan, johon voit suunnitella oman unelmiesi toimiston.